Tarım ve Orman Bakanlığının yeni düzenlemesi ile Nar Sosu satışı ve üretimi Resmi gazetede yayımlanmasının ardından yasaklandı. Yasağın ardından lezzet düşkünü kişiler evde nar ekşisi sosu nasıl yapılır? Sorusuna yanıtlar aramaya başladı.
Yıllardır sağlıkçıların tepki gösterdiği nar sosu, nar aromalı sosu, nar ekşili sos, nar aromalı şurup ve ekşili şurup üretimi ve satışı yasaklandı. Tarım ve Orman Bakanlığı yaptığı son çalışma ile yeni bir düzenlemeye gitti. Karar Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bundan böyle nar ekşisi sosu üretimi ve satışı yasaklandı. Gündem ile yeni haber olan nar ekşili soslar artık çiğ köftecilerde olmayacak.
Evde Nar Ekşisi Sosu Nasıl Yapılır?
Özellikle çiğ köfte ile dürümcülerde tüketilen nar ekşili sos sağlıkçılar tarafından kullanımı uygun görülmüyordu. Resmi Gazetede yayımlanması ile yürürlüğe giren yasa sonrası birçok kişi bu lezzetten mahrum olmak istemiyor. Bu yüzden evde nar ekşisi nasıl yapılır sorularına yanıtlar aranmaya başlandı.
Salatalarda ve yemeklerde kattığı lezzet ile 7 den 70 şe herkesin beğeni ile tükettiği nar ekşili sos için yeni düzenlemeye gidildi. Son olarak Tarım ve Orman Bakanlığı attığı adımla bu ürünün üretimi, satılışına yasak getirdi. Düzenlemede nar ekşisi içerisine nar, nar suyu ve nar suyu kontsantresi ile suyun dışında başka bir katkı maddesi katılamayacak. Özellikle nar ekşisi tadı veren soslar aromalar ile yapılıyordu. Nar aromalı şurup olarak sunulan ürün farklı isimlerle tüketicilere veriliyordu. Tarım Ve Orman Bakanlığı yaptığı çalışma ile sağlığa zararlı olan nar ekşili sosu yasakladı.
Özellikle yapılan yasaklama sonra nar ekşisini seven kişiler gerçek nar ekşili sosu yapmak için kolları sıvadı. Bu anlamda evde nar ekşisi sosu nasıl yapılır sorularına yanıtlar arayan tüketiciler en kolay yoluyla nar ekşili sosu nasıl yapılır sorusunun yanıtlarını sitemizde buluyor.
Nar Ekşisi Sosu Malzemeleri ve Yapılışı
Nar ekşisi yapımında seçeceğiniz narlar en ağır olanları olmalıdır. Zira çok sulu nar ağır olacaktır. Bu anlamda bir kilo nar ile 2 çay kaşığı tuz sayesinde kendimize nar ekşili sos yapabiliriz.
Ağır ve kabuğu koyu renkli olan narlar en lezzetli olanlarıdır. Bu anlamda nar taneleri kabuğundan ayrılarak temizlenmelidir. Çok nar ile sos yapılacakta dövülerek taneler ayrılabilir. Sonrasında nar tanelerini robot yardımıyla ezin. Sonra süzgeç ile suyunu posasından ayırın. Ayırdığınız nar suyunu yaklaşık 4 saat bir tencerede kaynatın. Kaynama ile nar suyu yüzeyinde köpüklenmeler meydana gelir. Bu köpükleri alarak atın. Kaynama ile pekmez kıvamına elen sosa tuzu ilave edin. Tuz ile karıştırıldıktan sonra 5 dakika daha kaynatın ve ateşi kapatın. Sos soğuduktan sonra şişelere konularak tüketime hazır hale gelir.
Nar Ekşisinin Faydaları Neler?
Ekşi tadıyla yemeklerde ve salatalarda muhteşem lezzetler katan nar ekşisinin faydaları da bulunmaktadır. Bu anlamda merak ettiğiniz nar ekşisi sosu faydaları şunlardır;
- Prostat kanseri büyümesini engeller
- Kan basıncı ile tansiyonu düşürür
- Şeker hastalığı olanlarda insülin direncini azaltır
- Kan şekeri seviyesini düşürür
- Sindirimi düzenler
- Stresi azaltır
- Hafızayı güçlendirir
- Kemik rahatsızlıklarının ortaya çıkmasını geciktirir
- Bağışıklık sistemini güçlendirir
- Sivilceleri lekelerini gidermede yardımcıdır
- Kolesterol düzenlenmesinde yardımcıdır.