Kovanların içerisindeki küçük dünyasında büyük işler başaran arıların cinsel hayatı bilinmeyenleri ile ilginç konulara ritüel olmaktadır. Öyle ki bal arılarında cinsel intihar olarak nitelendirilebilir. Ancak erkek bal arısının dünyada var olmasının tek nedeni bulunmaktadır. O da bakire bir kraliçe ile çiftleşmektir. Öyle ki arı kolonisine bu hizmeti verdikten sonra erkek arı harcanabilmektedir.
Bal üretimi ile dünyada yaşam ile varlığın sürdürülebilmesinde önemli katkıları olan arılar ilginç yaşam öykülerine sahiptir. Öncelikli olarak bakire bir kraliçe, binlerce erkek bal arısının beklediği bir bölgeye uçar. Bu uçuş esnasında birkaç erkek arı ile çiftleşmektedir. Yolculuk esnasında erkek arı kraliçeye biner ve endofallus ile birleşimi başlatır. Sonrasında ise boşalma meydana gelir. Bu aşamadan sonra erkek bal arısı kraliçeden uzaklaşmaktadır. Ancak endofallus erkek arıdan ayrıldığı gibi kraliçe arıda kalır ve döllenme böylelikle olmaktadır.
Bal Arılarında Cinsel İntihar
Kraliçe ile çiftleşecek bir sonraki erkek bal arısı, önceki endofallus’u çıkarır. Kendi Endofallus’unu enjekte eder. Ve sonunda boşalmadan sonra kendisininkini dekaybedecektir. Erkek bal arıları, bir çiftleşme uçuşu sırasında yalnızca yedi ila 10 kez çiftleşebilir. Çiftleşmeden sonra, bir erkek arı, endofallusu çıkarıldığında karnı yırtılarak açıldığı için hızla ölür. Çiftleşme uçuşundan sağ kurtulan erkek arılar bile tek amaçlarına çiftleşerek hizmet ettikleri için yuvalarından atılmaktadır.
Bakire kraliçeler hayatlarının erken dönemlerinde çiftleşmektedirler. Hatta yalnızca bir çiftleşme uçuşuna katılırlar. Bu uçuş sırasında birkaç çiftleşmeden sonra, bir kraliçe arı yumurta kanallarında 100 milyona kadar sperm depolamaktadır. Bununla birlikte, kraliçenin spermatekasında yalnızca beş ila altı milyon depolanmaktadır. Kraliçe, hayatı boyunca yumurtaları döllemek için bir seferde bu spermlerden sadece birkaçını kullanır. Bir kraliçenin yaşamı boyunca spermi biterse, yeni nesil kraliçeler çiftleşecek ve kendi kolonilerini üretecektir.
Bal arısı kraliçeleri yavrularının cinsiyetini kontrol ederler. Yumurtalar yumurtalıktan yumurta kanalına geçerken, bir kraliçe belirli bir yumurtanın döllenip döllenmediğini belirleyebilir. Döllenmemiş yumurtalar erkek arılara dönüşür. Döllenmiş yumurtalar dişi işçilere ve kraliçelere dönüşmektedir. Dişi işçi arılar çiftleşmezler. Ancak kısır yumurtalar bırakabilirler ve bu da erkek bal arılarına dönüşür.