Perge Antik Kenti Tarihi Dokusu Büyülüyor

Antalya şehir merkezi ile Aksu ilçesinde yer alan Perge Antik kenti şehir merkezine yaklaşık 17 km mesafede yer almaktadır. Kazı çalışmaları halen devam eden şehir çok büyük bir alana sahiptir. İçeride atacağınız ilk adım ile sizleri büyüleyen Perge mimari yapıdan planlı olarak inşa edilmiş sayılı tarihi şehirlerden biri olma özelliği taşıyor.

Antalya Havalimanı şehirle aynı bölgede yer alıyor. Bu anlamda şehre havayoluyla gelenler Perge şehrinin tarihi kalıntılarını ile karşılarken, Antalya’dan ayrılanlar da buranın güzellikleri ile veda ediyor. Öyle ki Aksu şehir merkezine yaklaşık 3 km mesafedeki kente dileyenler yürüyerek gelebiliyor. Hatta Antalya şehir merkezinden ise toplu ulaşım araçları ve Tramvayla Aksu’ya kadar gelmeniz mümkün. Zira Antalya Otogar’ına yaklaşık 20 km mesafesi olan Aksu’ya bu bölgeden en hızlı tramvayla gelinebiliyor. En önemli hususlardan biri denize mesafesi ise yaklaşık 8 km’dir. Perge Antik Kenti heykeltraşların şehri olarak tüm dünyada bilinmektedir.

Perge Antik Kenti Görülmesi Gereken Yerler

Antik kent gezilerini ve tarihin dokusuna uzanmayı sevenler için bulunmaz bir adrestir. Heykeltraşların şehri Perge Antik Kenti birçok yapı ile sizleri karşılıyor. Perge Antik kenti giriş ücreti ödemeniz veya müze kart sahibiyseniz kartınızla buraya giriş yapabilirsiniz. Burada görmeniz gereken yerler anılarınızı zenginleştiren başlıca güzel mimariye sahip alanlar olmaktadır.

<yoastmark class=

Antik Tiyatro

Muhteşem bir mimari yapıya sahip şehrin kalıntıları herkesi büyülemeye devam ediyor. Öyle ki şehrin dışında kalan Antik Tiyatro 14 bin kişilik olarak inşa edilmiş. Halen tüm ihtişamı ile ayakta olan tiyatro şehir dışında kalmış. Bu sebeple antik kent gezinizle birlikte gezilemiyor.

Stadyum

Antik tiyatronun hemen yanında ise halen ayakta kalan büyük bir stadyum bulunuyor. Büyük dikdörtgen yapısı bulunan stadyumun çevresinde ise kesme, sıkıştırma taş yöntemi ile inşa edilen dönemin yapıları bulunuyor.

<yoastmark class=

Hamam

Roma Hamamlarının örneklerinin sergilendiği Perge Antik Kenti mimari yapısı ile örnek teşkil eden özelliklere sahiptir. Bu hamamlar günümüze kadar sağlam bir şekilde gelmiştir. Döneminde burada sadece banyo değil aynı zamanda spor yapıldığı anlaşılmaktadır. Bununla birlikte hamamlarda politik sohbetlerin yapıldığı bilinmektedir.

Perge Anıtsal Çeşme

Sütunlu cadde boyunca en güzel yapılardan biri buradaki anıtsal çeşmedir. Caddenin sonunda yer alan Kestros heykelinin’de bulunduğu Kestros çeşmesi yıkık durumda. Ancak ihtişamlı görünümü halen devam ediyor. Üç tonozlu nişe sahip çeşme önünde cadde boyu su havuzu bulunuyor. Arkasından ise Perge Antik Kenti seyir terasına çıkılıyor. Sazlıklar arasından çıkan merdivenli yol gizemli bir atmosfere sahip. Buradan şehri tamamına yakın olarak görebiliyorsunuz.

Sütunlu Cadde

Perge Antik Kentinin uzun sütunlu caddesi muhteşem bir gösteri sunmaktadır. Yürüyüşünüz boyunca sizlere saygı duruşunda bulunan sütunlar tadilatlardan geçirilmiştir. Pazar yeri çevresinde, ana caddede bulunan sütunlar ilginizi çekecek güzelliklere sahip olmaktadır. Cadde sizleri akropolün eteklerine kadar götürmektedir. 20 metre genişliği ve 300 metre uzunluğu ile büyüleyen sütunlu cadde üzerinde döneminde kullanılan at araba izleri halen görülmektedir.

Perge Antik Kenti

Perge Antik Kenti Kazıları

Perge Antik kentinin ilk kazıları 1946 yılına kadar uzanmaktadır. 1953-1957 yıllarında ikinci kazı dönemi yaşayan şehrin kalıntılarında Prof. Dr. Müfit Mansel imzası bulunmaktadır. Üçüncü dönem kazıları ise 1985 yılında Prof. Dr. Jale İnan tarafından yürütülürken bu dönem sonrası 2012 yılına kadar kazılar Prof. Dr. Haluk Abbasoğlu tarafından yürütülmüş. Bu dönem sonrası kazı başkanı ise Antalya Müze Müdürü Mustafa Demirel tarafından yürütülmektedir.

Şehrin en önemli yapılarından biri olan Hadrianus Takı döneminde muhteşem bir yapıttır. İki katlı olan tak uzun yıllar ile yaşanan afetlerde birçok bölümü yıkılmıştır. Günümüzde halen tadilatı ve onarımı ile restorasyonuna devam edilmektedir.

Perge Antik Kenti Giriş Ücreti Ne Kadar?

Güncel olara şehre gezebilmeniz için ödeyeceğiniz tutar 100 Liradır. Üstelik burada Müze Kart geçiyor olması büyük avantaj olmaktadır. Hatta 60 TL ile alabildiğimiz Müze Kart ile girişler ücretsiz olmaktadır. Kartı olmayan kişiler ayrıca buradan kart alabilmektedir. Bununla birlikte 18 yaş altı ve 65 yaş üstü kişiler için ücretsiz geziler söz konusudur. Hatta öğretmenler burayı ücretsiz gezen diğer meslek dalı olmaktadır.

Perge aynı zamanda Heykeltraşların şehri olarak bilinmektedir. Üstelik pamfilya bölgesinin en büyük şehri olan Perge Antik Kentinde mermer heykeller ön plana çıkmaktadır. Ancak burada bulunan heykellerin hepsi Antalya Müzesinde sergilenmektedir. Bununla birlikte Perge şehrinin gezisinin tamamlanması müzenin gezisi ile olmaktadır. Hatta burada sergilenen eserler muhteşem sanatsal dokunuşlara sahiptir.

Yorum yapın