Çinli Bilim Adamları Doğada Çözülebilen Cam Üretti.

Doğayı koruma amaçlı olarak yapılan çalışmalar neticesinde Çinli bilim adamları doğada çözülebilen cam üretmeyi başardı. Biyolojik bileşenleri ile doğada kolaylıkla çözülebilen ve geri dönüşüm ile tekrar kullanılabilen bir cam türünün altındaki imza Çinlilere ait.

Çinli bilim adamları doğaya karşı zararı olmayan, hatta kolay bir şekilde çözülebilen cam üretmeyi başardı. Çinli Bilim Akademisine bağlı olarak faaliyet gösteren İşleme Mühendisliği Enstitüsü çatısında toplanan bilim adamları yeni bir ürün üretti. Doğada hemen çözülebilen camı üreten bilim insanları bu durumu Sciences Advances dergisi ile duyurdu. Sonuçlarını paylaştıkları araştırmada özellikle çevre dostu biyolojik cam keşfine yer verildi. Dergi ile buluşun detayları paylaşılırken aynı zamanda tüm dünyada gündem olurken aynı zamanda merak konusu oldu.

Kimyasal Bilişenlerle Doğada Çözülebilen Cam Üretildi

Araştırmacılar yaptıkları çalışmada biyolojik olarak üretilen peptit ve aminoasit bileşenleri üzerinde durdu. Isıtılan bileşenler ergime yoluyla bir araya getirildi. Sonrasında ise aşırı soğuk sıvıda sertleşmesi sağlandı. Bu sayede ortaya çıkan cam doğada kolayca çözülebilme özelliklerine sahip oldu.

Yeni yöntem ile ortaya konulan cam kolay çözülebilmesinin yanında geri dönüştürülebilir malzeme haline geliyor. Bu sayede kimyasal maddelerin bileşeni ile üretilen cam çok daha kolay üretilirken, kullanışlı ve sürdürülebilir olacağı açıklandı.

Kimyasal bileşenler ile üretilen cam biçimlendirilmeye de son derece elverişli hale gelmiş oldu. Özellikle farklı biçimlere alınabilmesi ile ticari olarak kullanımın yaygınlaşması bekleniyor. Özellikle çevre dostu olması nedeniyle yeni çözülebilen cam gelecekte nasıl olacak şimdiden merak konusu.

Cam Nasıl Yapılıyor?

Çinli bilim insanların çalışması ile çözülebilen cam keşfi beraberinde günümüzde cam nasıl yapılıyor sorusunu akıllara getirmektedir. Camın üretilmesinde en yaygın silikat bazlı hammaddeler kullanılmaktadır. Hızlı bir şekilde soğutulan alkali ile toprak alkali metal oksitleri ile camlar yapılmaktadır. Özellikle camın ana hammaddesi silisyumdur.

Cam üretilirken önce kum öğütülmektedir. Sonrada öğütülen kum 1500 dereceye varan fırınlarda eritilmektedir. Yüksek derecede kum eriyeceği için içerisine soda ile kireç eklenmektedir. Eklenen bu maddelerin bir özelliği de camın kırılma özelliğini en aza indirmesidir. Bunun yanında renkli cam üretiminde belirtilen maddelerin anında kobalt, uranyum ve altın gibi maddeler bileşenlere eklenmektedir.

Yorum yapın