Son yıllarda küresel ekonomi ile meydana gelen enflasyon artışları sonrası yükselen kira kavgaları mahkemeleri kilitledi. Özellikle büyükşehirlerde fahiş derecede artan kira sonrası ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanılan kavgalar mahkemelere taşındı. Özellikle kira ücreti için açılan davaların başını kira tespit ve tahliye davaları oluşturuyor.
Son yıllarda sürekli artan kira ücretleri sonrası anlaşmazlıklarda artış gösterdi. Böylelikle dava açarak hakkını arayan ev sahibi ve kiracılar ile mahkemelerin iş yükü artmış oldu. Özellikle kira tespiti ve tahliyesi için yapılan başvurular söz konusu. Hatta kiracı ve ev sahibi arasında fiziksel şiddet ile şikayetler artış gösterdi. Nitekim bu artışlar sonrası çıkan kavgalar nedeniyle mahkemelerde deyim yerindeyse kilitlenmiş durumda. Gündem ise ekonomi ile birlikte artan fiyatlar.
Artan Kiralar Mahkemeleri Kilitledi
Kira artışları ile es sahibi ve kiracılar arasındaki uyuşmazlıklar dolaylı olarak mahkemelere yansımış durumda. Geçtiğimiz yıllarda kira tespiti ve tahliye davasında birkaç ay bekleyen taraflar artan iş yükü ile bir yıldan fazla beklemek zorunda kalacak. Zira açılan davalar ile özellikle kira tespit davasının sonuçlanması yaklaşık dört yıl kadar sürmektedir. Özellikle barolarda ev kira tespit ve tahliyesi için dava alan avukatlar uzmanlaşmaya başladı. Ekonomik krizlerin yaşanması ile alım gücünün düşmesi neticesinde artan kira ücretleri özellikle kiracıların en önemli sorunu haline geldi.
Özellikle uzun süredir kiracı olarak ikamet edenler ile ev sahiplerinin kira ücretinde yaşadığı uyuşmazlıklar bulunuyor. Mülk sahipleri 5-6 ya katlayan kira ücreti isterken kiracılar bu ücreti ödemekten imtina ediyor. Dolayısıyla bu durum mahkemelere ve davalara yansıyor.
Antalya Kira Ücretleri En Çok Artan İl Oldu
Pandemi süresi sonrasında yaşanan ekonomik krizi Rusya – Ukrayna savaşı destekledi. Bu anlamda özellikle enerji fiyatlarında meydana gelen yükseliş kira ücretlerine de yansıdı. Hatta Rusya ve Ukrayna’dan savaştan kaçanların Türkiye’ye gelmesi bölgesel açıdan kira ücretlerinin artmasına neden oldu. Sonrasında ise 11 ilde meydana gelen afetler nedeniyle kiralık ev bulunamazken özellikle Antalya bölgesinde kira ücretleri en süt seviyelere kadar tırmandı. Zira bu durum diğer tüm illerde aynı olarak kayıtlara geçti.