Beşinci Hastalık Nedir? Semptomlar, Nedenler, Teşhis, Tedavi ve Önleme

İsmini ilk duyduğunuzda dikkatleri üzerine çeken başlıca husus beşinci hastalık nedir olmaktadır. Beşinci hastalık eritama infeksiyozum olarak adlandırılmaktadır. B19 olarak bilinen bir virüsün neden olduğu rahatsızlıktır. Daha çok çocuklarda yaygın olan bu hastalık aynı zamanda yetişkinlerde de görülebilir. Bu aşamada semptromlar, nedenleri, teşhis ile tedavisi ve önleme süreci başlıca merak edilen hususlar olmaktadır.

Beşinci hastalık çoğu durumda ciddi bir rahatsızlık değildir. Tedavi görmenizle birlikte sorun ortadan kalkar. Geçmişte çocukların yaşadığı en yaygın kızarıklık hastalıkları listesinde yer alır. Hastalığı olan bir kişi öksürdüğünde ya da hapşırdığında salınan damlacıklar solunum yoluyla kişiye geçer ve yayılır. Özelikle zayıf bağışıklık sistemi ile orak hücreli anemi gibi komplikasyonlar riski artırır. Özellikle hamileyseniz sağlık açısından mutlaka tıbbi destek alınması gerekir. Hatta kış aylarında çok daha fazla görülen bir rahatsızlık olması ile gündem olmaktadır.

Beşinci Hastalığın Belirti ve Semptomları

Rahatsızlığa yakalanmasına rağmen belirti göstermemesi mümkündür. Zira bu virüse yakalanan kişilerin yüzde 20 si bir belirti göstermemektedir. Ancak enfeksiyonu başkalarına bulaştırabilir. Belirtiler parvovirüs B19’a maruz kaldıktan 4 – 14 gün sonra ortaya çıkmaktadır. Semptomları soğuk algınlığı ve grip gibi viral enfeksiyonlara benzemektedir. Bu aşamada beşinci hastalık nedir sorusunun özellikle belirtileri tipik erken dönemde bulunur. Bunlar;

Beşinci Hastalık Nedir? Semptomlar, Nedenler, Teşhis, Tedavi ve Önleme
Beşinci Hastalık Nedir? Semptomlar, Nedenler, Teşhis, Tedavi ve Önleme
  • Ateş
  • Tükenmişlik
  • Baş Ağrısı
  • Burun Akıntısı
  • Boğaz Ağrısı

Beşinci hastalığa yakalanan kişide birkaç gün sonra tokatlanmış yanak sendromu görülür. Döküntü olarak göreceğiniz bu husus belirgin parlak kırmızı döküntü gelişebilir. Zira klasik olarak belirleyici belirtisi budur.

İlerleyen süreçte göğüs, sırt, kollar, bacaklar ve kalçada ortaya çıkan kızarıklık takip etmektedir. Çıkan bu kızarıklıklar 10 içerisinde kaybolur. Kaybolmaya başladığında ise dantel benzeri bir desen ortaya çıkmaktadır.

Beşinci hastalık ayrıca eklemlerde, özellikle ellerde, ayaklarda ve dizlerde ağrı ve şişmeye neden olmaktadır.   Çocukların sadece yaklaşık yüzde 10’u eklem ağrısı ve iltihaplanma yaşar. Yetişkinlerde ise özellikle kadınlarda kendisini göstermektedir. Eklem sorunları birkaç hafta sonra kaybolur.

Çoğu durumda, beşinci hastalık kendi kendine geçer. Zayıf bağışıklık, anemi rahatsızlığı, hamile durumu varsa komplikasyon riski yüksektir. Bu aşamada tıbbi yardım alınması önerilmektedir.

Beşinci Hastalığın Nedenleri ve Risk Faktörleri

Parvovirus B19, beşinci hastalığa neden olmaktadır.  Bu aşamada beşinci hastalık nedir sorusunun yanında nedenleri ve risk faktörleri önemlidir. Bunlar sırasıyla;

Beşinci Hastalık Nedir? Semptomlar, Nedenler, Teşhis, Tedavi ve Önleme
Beşinci Hastalık Nedir? Semptomlar, Nedenler, Teşhis, Tedavi ve Önleme
  • Hastalık en sık ilkbaharda ortaya çıkmaktadır.
  • Beşinci hastalık, virüsü taşıyan tükürük veya mukus ile temas ederek kolayca yayılmaktadır.
  • Enfekte bir kişi yakınınızda öksürür veya hapşırırsa, ona yakalanma riskiniz olabilir.
  • Parvovirus B19 ayrıca kan yoluyla da yayılabilir.
  • Hamile bir kadın virüse maruz kalırsa, bebeğine bulaştırabilir ve bu da nadir durumlarda ciddi sorunlara yol açabilir.

Beşinci Hastalık Nasıl Teşhis Edilir?

Doktorlar tipik olarak beşinci hastalığı semptomlarına dayanarak teşhis koymaktadır. Çocuklarda yaygın olarak yanaklarda tokat atılması olarak görülmektedir. Sağlıklı olan yetişkin ve çocuklarda hafif bir rahatsızlıktır. Evde dinlenme ile geçebilmektedir. Enfeksiyon tamamen bittiğinde ise kişi iyileşebilmektedir. Bu rahatsızlığa karşı kişi kendisinin bağışıklık sistemini geliştirmesi gerekir.

Beşinci Hastalığın Süresi

Sağlıklı çocuklarda ve yetişkinlerde, semptomlar tipik olarak birkaç hafta sürmektedir. Çok az tedaviyle veya hiç tedavi olmaksızın kendiliğinden geçer. Gelişebilecek kızarıklık genellikle bir hafta ila 10 gün içinde geçmektedir. Bu durum birkaç hafta sürdüğü nadiren görülmektedir. Yaşanan eklem ağrıları ise birkaç hafta sürebilmektedir.

Hastalığın tedavisinde reçetesiz satılan ağrı kesiciler kullanılmaktadır. Önerilen en önemli ilaç ise parasetamol türü ilaçlardır. İbuprofen gibi antiiflamatuar ilaçlar bu rahatsızlığa iyi gelmektedir. Kaşıntı söz konusu ise kaşıntıyı gidermek için antihistaminik kullanılması önerilmektedir. Ancak bu rahatsızlığa yakalanan enfekte olan kişilere aspirin verilmemesi gerekir. Zira beyin hasarına neden olabilmektedir.

Beşinci Hastalığın Önlenmesi

Bu rahatsızlığın önlenmesi için aşı etkili bir ilaç değildir. Virüse yakalanma riskinizi en aza indirmeniz gerekir. Bunun için hijyen önemlidir. Beşinci hastalığın önlenmesinde başlıca dikkat etmeniz gereken hususlar şunlardır;

  • Ellerinizi iyice ve sık sık sabun ve su ile yıkamak
  • Öksürürken veya hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu dirseğinizle kapatmak
  • Gözlerinize, burnunuza veya ağzınıza dokunmaktan kaçınmaya dikkat etmek
  • Hasta olan kişilerle yakın temastan kaçınmak
  • Siz veya çocuğunuz hastayken evde dinlenme

Bağışıklık sisteminin zayıf olması rahatsızlıklara davetiye çıkarmaktadır. Bu anlamda beşinci hastalık nedir sorusu ile parvovirüs B19 virüsüne yakalanılmasıdır.

Yorum yapın